Thursday, April 06, 2017

Petrosains KLCC

Sebenarnya tak de dalam planning pun nak ke Petrosains nih....
Disebabkan Naufal tertengok gambar lama... gambar si kakak ke Petrosains.... lama sangat dah...
Tahun 2009 yg lalu.. hahaha.. ada ENTRY KAT SINI sikit punya lama...
Masa Aqilah umur 2 tahun lebih kot pegi... hahahha...
Masa tu kebetulan cousin dari kg datang... tak tahu nak bawak pegi mana...
So bawaklah ke Petrosains....
Naufal mcm biasa lah... kakak dah sampai kenapa dia tak sampai lagi ke sana kan...
Ok tak per.. memandangkan result exam awak ok (result yg mama ngan papa x jangka hhahahha)... walupun byk drama...  Aqil Naufal dan drama memang tak leh dipisahkan kah kah kah... (kalau Techer Shuhada G.A dia baca ni.. sengih2 agaknye.. hehhee... next entry akak citer pasal persekolahan Aqil pulak k.. Techer dia dok usha2 blog ni nak baca citer Aqil... suweeett sangat kan....)
So kita tunaikan ajelah permintaan dia... ala Petrosains je pun... masuk pun RM10 je klu tak silap...
Bab tiket memang saya tak tahu... semua papa dia yang setle... cuma saya tanya free ke tak... dia kata.. bayar... berapa.. saya tak pasti.. tapi rasanya korang boleh google tak mahal sangatlah...


Nanti sebelum masuk diorang cek beg dulu... takut kita bawak barang berharga...
Dalam beg Aqilah bawak tu cuma towel muka, wet tissue, mineral water, note book budak2 ni nak bawak, pen n pensil... tu je... makanan memang not include... tapi saya nampak ada je mak2 yg bawak air kotak ngan roti...  ntah mana diorang sorokkan tak pasti.. maybe dlm handbeg kot..sebab handbeg diorang tak cek pun... huhuhu...


Atas ni map yg diorang bagi... dan lokasi yg akan kita lalui...senang boleh refer situ je.. apa yng korang akan lalui dan jumpa....



Perjalanan sekilas masa ni korang kena naik benda alah mcm telur nih.. haha.. best apa naik nih... sambil benda tu gerak.. korang dpt tengok bermacam info mcm tengok wayang sambil naik keta...bergerak.... kejap2 benda ni berpusing... kejap terlentang... bestttt... hahahha..  balik nanti korang kena naik ni jugak tau... utk ke exit door....


















Kami sampai kat sini ada sains show.. kebetulan...  saya pun tak sedar Aqilah dah berjalan naik tangga bila diorang minta sorang volunteer naik stage...  memang jenis tak mengikut mak dialah... mak dia ni jenis memang tak nak ke depan.. hahahha... lagi orang panggil .. selagi boleh  menyorok sanggup menyorok...hahhaha... lepas show diorang bagilah souvenior sikit.... utk suka2 kan..




Act gambar atas tu.. tunggang terbalik... yg tu dulu yg ni kendian... tak tersusun sebenarnya... hahhaha saya pening nak pilih step by step.. kah kah kah... so memang  tak ikut susunan pun... saya tak cerita terperinci apa benda eksperimen dan apa yg kitorang join... korang cuci mata jekla k... sebab kita pun tak di quide pun oleh petugas.. korang buatlah sukati korang kat dalam tuh... nak byk info.. kena panggil petugas2 kat dalam tu.. nampak petugas tu ramai volunteer mcm budak2 lagi..maybe student2 yg cuti hujung minggu kan...

Dalam Petrosains ni ada cafe.. so korang jgn risau klu nak alas2 perut... anak dahaga lapar... boleh cari makan kat cafe diorang.. tapi makanan heavy2 memang tak dak.. yang ada just untuk alas2 perut jek... view cafe sangat cantik... 

Saya rasa makanan dia tak lah mahal sangat... puff tuna tu pun dalam RM4 je kot... lain2 pun masih harga masih bawah RM5.00...  portion dia besarrr tau... satu makan..kenyang  rasa.... so pada saya masih ok lagi la harga mcm tuh...


Act tak habis pun si bujang tu makan donat tuh... pelik dia besar sangat donat.. selalu mama buat kecit2 je... hahahaha...   habis makan ni kitorang sambung lagi perjalanan dalam Petrosains tuh.. anak2 nak repeat lagi ada yg diorang tak puas main.. so kita layankan ajelah dah memang tujuan nak bawak diorang utk diorang kan... janji anak happy n dpt ilmu tak banyak sikit pun tak per...  Kitorang keluar dari petrosains dalam pkl 3.30 ptg... terus balik.. tak berjalan pun kat KLCC tuh... Balik singgah Petrol Pump je untuk solat Zohor kejap.. then sampai rumah dalam 4.45 mcm tuh... penat ya ampun.. hahahhaha.. so tertunailah hajat si bujang tu nak ke Petrosains..

Note Mama AqilahNaufal : 4 hari koo nak siapkan entry nih.... 4 hari occay bukan 4 jam!!! hahahaha... kenapalah melemau sangat... tapi bila fikirkan... ni kenangan utk2 anak2 dah besar nanti.. lap peluh siapkan jugak entry nih.. padahal tak banyak bebel gambar je lebih... hadoilaa....

Thursday, March 23, 2017

Puding Roti...

Tiba-tiba update blog puding roti with custard...
Hahahahha.... nampak sangat lemau benor nak update blog...
Teramat lemau... just ronda2 mcm tu je kat blog2 kawan2...
Baca... then log out... hajat hati nak update blog sendiri...
Tapi tak ter klik button new post.. nampak sangat lemaunya kan...
Kat rumah memang tak sempat nak bukak blog... memang tak sempat langsung...
(eh ya ke tak sempat... mlm pkl 10 dah pengsan ngan budak2)



Puding roti ni ntah bila buatnya tak ingat dah...
Tapi sebab kegemaran dan feberet...
Selalu jugakla buat...
Budak2 ada time suka roti..
Ada time roti lebih berlambak2 nak sampai expired date...
So... gigih saya memuding... utk tekak sendiri kekekekke...


Ni rupa sebelum di bakar...
lepas bakar.. panas2 makan pun sedap..
Sejuk2 pun sedap....
Saya suka sejukkkk.....
Cuti sekolah korang bawak anak2 ke mana...?
Kami sekeluarga baru balik dari kg...
3 hari di kg... aman damai... hilang stress...
Tak perlu fikir apapun.... seronoknyee.......
Budak2 pun tak nak balik bila kat kg...
Alahai anak2.... yerla seronok agaknye kat kg...
Bebas ke sana sini... tak de sapa nak larang...
Nak kejar ayam ke.. nak ke rumah sedara mara..
Korang pegilah sendiri... tak perlu pengawasan kita...
Sebab rumah dekat2 jek.... itu yg diorang suka gamaknye....
Cuti seminggu.. tak bawak anak ke mana2 pun...
Tunggulah cuti bulan 5 nanti... boleh nak bawak jejauh sikit kot...
Happy skol holiday korang.....

Thursday, December 29, 2016

Update Blog

Allahuakbar...
Lamanya tak menulis...
Lama sangat tinggalkan blog nih...
Rindu nak menulis...
Tapi masa tak mengizinkan...
Birthday si bujang 18 Disember hari tu pun tak sempat nak titipkan apa2...
Rasa terhutang beberapa entry kat sini...
Tak tenang bila bukak blogspot..... ada hutang beberapa entry...
Insyallah semoga diberikan ruang utk menulis sesuatu di hari jadi anak bujang...
Tapi masih belum berksempatan...
Esok anak bujang akan ke orientasi utk Tahun 1...
Allahuakbar....
Insyallah... bercuti lama sikit hujung tahun ni..
Saya cuba luangkan masa menulis sesuatu...
Insyallah...

Friday, November 25, 2016

Last Day

 Pic kredit fb Genius Aulad Nilai

Baju pun dah nampak singkat lengan... hehehhe

Last day di Genius Aulad... Last day jugak menyarung uniform Genius Aulad... Setiap hari di sinilah dia menimba ilmu (jika tak ponteng..huhuhu).. di sini juga dia mengenal kawan2 seusia... di sini jugak dia memberikan saya seribu pengalaman dan pengajaran yg memberikan ilmu pada anak2 perlukan kesabaran yg cukup maximum... bukan sahaja dari segi mental.. malah fizikal..(setiap anak tak sama ragamnya) Aqil Naufal bukanlah seorang budak yang mudah ke sekolah (saya tak anggap itu satu beban atau menyusahkan...) tapi saya lebih merasakan itu satu dugaan dan lebih jugak pada tanggungjawab utk saya membesarkan anak ini... kerana perjalanannya masih jauhhhh... masih banyak liku-liku dan cabaran yg lebih besar akan dia temui...

Ikhlas.. saya cukup bangga dengan tenaga pengajar di sini... Alhamdulillah... saya tak mengharapkan harapan setinggi gunung pada anak ini... saya cuma mengharap dia boleh sebaris dengan anak2 yang sebayanya... itu sudah cukup memadai... Alhamdulillah... dia mampu..dan saya tak pernah menyangka pencapaian yang dicapainya di sini cukup membuatkan saya dan guru-gurunya rasa kagum... Dia manja tapi dia cukup kuat... saya tahu itu..sebab dia anak saya... saya yg tahu di mana tahap dia dlm melakukan sesuatu perkara.... detail pencapaian Aqil Naufal saya ada tulis di blog...

Hari ini sedar tak sedar... adalah hari terakhir dia di sini... saya yg menitikkan airmata bila meninggalkan bangunan sekolah ini... tiada lagi aksi drama pagi2 yang akan saya lalui di sini... Terima kasih pada Puan Suraya owner Genius Aulad Bandar Baru Nilai... sangat positif orangnya... memberi semangat dan harapan yg tertunai jua akhirnya utk anak2 pelajarnya... terima kasih tak terhingga jugak untuk Guru Kelas 6 Istanbul Teacher Shuhada, terlalu byk akak terhutang budi pada Shuhada.. yg tak pernah penat hari2 melayan Aqil Naufal yg paling banyak ragamnya dari anak2 lain... hanya allah yang mampu membalasnya... terima kasih pada Teacher Nor, Teacher Safura, Teacher Raziah.. dan ada Teacher yg telah bertukar jugak... Tiada apa di dunia ini yg mampu membalas jasa korang semua dalam mendidik anak2 ini... minta halalkan ilmu yg telah diberikan selama setahun ini... doakan semoga Aqil Naufal sukses.. membesar dengan sihat dan bijak... menjadi anak yg berjaya dunia dan akhirat... Insyallah... Terima kasih Team Genius Aulad Bandar Baru Nilai... Ikhlas dari hati ..akak bagi 10 bintang dari 10 bintang utk korang semua...

Nota : Jumpa lagi Ahad ni di USIM utk Little Ihtifal & Showcase 2016 semoga semuanya berjalan dengan lancar insyallah..

Thursday, September 22, 2016

Kari Ayam + Kentang & Ayam Goreng Kunyit


Ntah bila punya lauk ni ..lupa sudahhh.... mih mih mih...
Kebetulan kentang byk kat rumah... cik ngah AN datang hari tu beli kentang terlebih...
Bila ke dapur je nampak kentang... 10 kali ke dapur.. 10 kali gak terpandang kentang tuh...
Tiap kali terpandang kentang tu..kecik besor kecik besor jek...hahahaha...
Cepat2 beli ayam..  suruh kedai potong kecik2... so leh buat kari...
Tak habis kari tu .. esok nya boleh menjala.. buat roti jala cicah kari.. mih mih...


Pastu dah blur tak tahu nak masak apa... kari dah masak atas dapur tuh...
Tengok telur sebiji pun tak de dalam peti ais....
Yg ada balance ayam je... emmm gaul garam kunyit...campakkan jekla dalam kuali...
Hahahaha.. jadilah ayam goreng kunyit....
Bukan susah sangat pun nak masak...
Rajin ngan malas je... tapi memang byk malas dari rajin.. hahahhaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...