Tuesday, June 20, 2017

Biskut Raya

Alhamdulillah tahun ni berjaya buat serba sikit biskut raya...
Setelah berpuluh tahun agaknya saya tak buat biskut raya.... kui kui kui...
Pemalas kan saya... hahahha.. 
Bukan tak boleh buat.. boleh buat... yerla utk makan tekak sendiri tu...
Jamu kat tetamu tu insyallah boleh jer... nak jual tu memang takla gamaknye kan..
Memang tak konfiden... orang kata...

Act mak saya yang mcm beria sikit bagi support minta buat biskut raya tu...
Dia kata... rasa macam membazir spend 2 ke 3 ratus utk beli biskut raya...
Yang dapat cuma sejenis dua je...

So atas bebelan mak saya tuh... saya dengan kakak saya gigihla g kedai bakery beli barang2 buat biskut... rasanya bajet habis dalam RM150 je.... ke tak sampai kot... bukan buat biskut susah2 tu korang.. hahahha biskut senang2 je....

 
Ni buat samperit.. saya suka samprit klasik ni.. saya tak berapa suka yg letak susu bagai tu... terlalu rapuh sangat.. samprit klasik ni mcm tak keras tapi mcm crunchy sikit... saya suka.. saya tak guna butter tapi guna planta.. memang kena kat tekak saya....


So dptla 5 jenis biskut raya

1- Biskut conrflakes (Act Aqilah yg buat.. sebab dia beli cornflakes kotak besar utk dia bersahur.. tapi tak habis dia muak kata dia.. kitorang paksa dia buat biskut hahahha....)
2 - Biskut Mazola
3- Biskut Tart Nenas
4 - Biskut coklat chips ala Famous amor
5 - Biskut samprit

Tapi degil tetap beli dua balang Tart gulung ni (sebab peberet saya..cuma nak buat tak reti nak gulung hahahha...)


Memang sedap... murah pun ye.. sebalang RM26 aje... saya dah rasa kebetulan ofismate bagi rasa sebalang.. (hahahah hambik ko...bagi rasa sebalang....kah kah...) tapi serius memang sedap...

Oklah korang.. korang camana.. buat kuih raya sendiri ke atau beli... tak kisahla mana2 pun janji kita beraya... kannnn.....

Saturday, June 10, 2017

Persiapan Raya

Mcamana persiapan raya korang...
Yerla..  Kita berpuasa dah dua minggu kan...  Bermakna lagi dua minggu kita akan menyambut raya... 
Allahuakbar cepat sungguh masa berlalu kan...
Rabu lepas saya dah beli sikit2 baju raya utk Aqilah ngan Naufal..  Yerlah..  Budak2 yg penting..  Kita ni kendian2 sikit pun x perr... 
Baju saya mak yg jahit...  Alhamdulillah atok Aqilah ngan Naufal masih diberikan kesihatan yg baik..  Dan masih bersemangat utk jahit baju anak cucu...
Next entry saya citer pasal persiapan raya ye.. 
Selamat berbuka puasa ye...

Monday, May 29, 2017

Salam 3 Ramadhan

Salam 3 Ramadhan utk semua....
Alhamdulillah dipanjangkan umur dpt lagi kita bertemu dengan Ramadhan Karem utk tahun ni kan...
Tiba2 muncul post entry bulan puasa plak mak ni nak.... bertabahlah... sebab kebetulan bulan puasa tak bz sangat.. so boleh luangkan masa bukak blog update entry.. walupun blog ni sentiasa je berhabuk.. tapi tak kisahlah.. janji bila ada masa mak update ye... hihihi...

Cerita Ramadhan kali ini... macam biasa anak dara saya cuba berpuasa penuh.. alhamdulillah harini hari ke-3 dia berpuasa.. harap bertahanlah sampai puasa yg ke-30 nanti... insyallah....

Sabtu lepas Ramadhan pertama.. Cik Ngah Aqilah dari Bangi sekeluarga dtg berbuka puasa ke Nilai... memang tiap2 minggu pun dia datang Nilai.. memandangkan mak ada dengan saya.. so memang ke Nilai lah dia tiap minggu pun.... Anak dia si Zara memang nak datang je rumah kami.. yerlah nak berkawan kan....

Ni menu utk hari pertama berpuasa kami... tak sempat nak masak apa kebetulan ada kawan mak dari Pahang nak singgah.. setelah beberapa tahun tak jumpa... melayan tetamu dulu di bulan puasa... so memang tak berapa sempat nak memasak sangat... tapi alhamdulillah... sempat jugak masak rendang ayam...


Rendang Ayam
Talapia Goreng
Sayur Campur
Kuih buah melaka (Mak buat)
Otak2 (Beli kat Bazar)
Roti John (Beli Bazar)

Alhamdulillah.. kenyang jugak kami anak beranak...
Selalunya kalau Cik ngah Aqilah datang mlm memang kami berterawih di rumah je... sembahyang beramai2... hehehe keluarga kecil kami... sebelah saya memang tak ramai... sebelah papa Aqilah ramailah... tapi nak berkumpul semua jarang dpt peluang... yerla masing2 ada komitmen masing2... lebih2 lagi sejak arwah abah (bapak mertua) tak de nih... hubungan diorang pun mcm menjauh.. wallahualam... semoga kita semua bahagia.. itu jekla doa saya.... doa yg baik2 sahaja....




Thursday, April 06, 2017

Petrosains KLCC

Sebenarnya tak de dalam planning pun nak ke Petrosains nih....
Disebabkan Naufal tertengok gambar lama... gambar si kakak ke Petrosains.... lama sangat dah...
Tahun 2009 yg lalu.. hahaha.. ada ENTRY KAT SINI sikit punya lama...
Masa Aqilah umur 2 tahun lebih kot pegi... hahahha...
Masa tu kebetulan cousin dari kg datang... tak tahu nak bawak pegi mana...
So bawaklah ke Petrosains....
Naufal mcm biasa lah... kakak dah sampai kenapa dia tak sampai lagi ke sana kan...
Ok tak per.. memandangkan result exam awak ok (result yg mama ngan papa x jangka hhahahha)... walupun byk drama...  Aqil Naufal dan drama memang tak leh dipisahkan kah kah kah... (kalau Techer Shuhada G.A dia baca ni.. sengih2 agaknye.. hehhee... next entry akak citer pasal persekolahan Aqil pulak k.. Techer dia dok usha2 blog ni nak baca citer Aqil... suweeett sangat kan....)
So kita tunaikan ajelah permintaan dia... ala Petrosains je pun... masuk pun RM10 je klu tak silap...
Bab tiket memang saya tak tahu... semua papa dia yang setle... cuma saya tanya free ke tak... dia kata.. bayar... berapa.. saya tak pasti.. tapi rasanya korang boleh google tak mahal sangatlah...


Nanti sebelum masuk diorang cek beg dulu... takut kita bawak barang berharga...
Dalam beg Aqilah bawak tu cuma towel muka, wet tissue, mineral water, note book budak2 ni nak bawak, pen n pensil... tu je... makanan memang not include... tapi saya nampak ada je mak2 yg bawak air kotak ngan roti...  ntah mana diorang sorokkan tak pasti.. maybe dlm handbeg kot..sebab handbeg diorang tak cek pun... huhuhu...


Atas ni map yg diorang bagi... dan lokasi yg akan kita lalui...senang boleh refer situ je.. apa yng korang akan lalui dan jumpa....



Perjalanan sekilas masa ni korang kena naik benda alah mcm telur nih.. haha.. best apa naik nih... sambil benda tu gerak.. korang dpt tengok bermacam info mcm tengok wayang sambil naik keta...bergerak.... kejap2 benda ni berpusing... kejap terlentang... bestttt... hahahha..  balik nanti korang kena naik ni jugak tau... utk ke exit door....


















Kami sampai kat sini ada sains show.. kebetulan...  saya pun tak sedar Aqilah dah berjalan naik tangga bila diorang minta sorang volunteer naik stage...  memang jenis tak mengikut mak dialah... mak dia ni jenis memang tak nak ke depan.. hahahha... lagi orang panggil .. selagi boleh  menyorok sanggup menyorok...hahhaha... lepas show diorang bagilah souvenior sikit.... utk suka2 kan..




Act gambar atas tu.. tunggang terbalik... yg tu dulu yg ni kendian... tak tersusun sebenarnya... hahhaha saya pening nak pilih step by step.. kah kah kah... so memang  tak ikut susunan pun... saya tak cerita terperinci apa benda eksperimen dan apa yg kitorang join... korang cuci mata jekla k... sebab kita pun tak di quide pun oleh petugas.. korang buatlah sukati korang kat dalam tuh... nak byk info.. kena panggil petugas2 kat dalam tu.. nampak petugas tu ramai volunteer mcm budak2 lagi..maybe student2 yg cuti hujung minggu kan...

Dalam Petrosains ni ada cafe.. so korang jgn risau klu nak alas2 perut... anak dahaga lapar... boleh cari makan kat cafe diorang.. tapi makanan heavy2 memang tak dak.. yang ada just untuk alas2 perut jek... view cafe sangat cantik... 

Saya rasa makanan dia tak lah mahal sangat... puff tuna tu pun dalam RM4 je kot... lain2 pun masih harga masih bawah RM5.00...  portion dia besarrr tau... satu makan..kenyang  rasa.... so pada saya masih ok lagi la harga mcm tuh...


Act tak habis pun si bujang tu makan donat tuh... pelik dia besar sangat donat.. selalu mama buat kecit2 je... hahahaha...   habis makan ni kitorang sambung lagi perjalanan dalam Petrosains tuh.. anak2 nak repeat lagi ada yg diorang tak puas main.. so kita layankan ajelah dah memang tujuan nak bawak diorang utk diorang kan... janji anak happy n dpt ilmu tak banyak sikit pun tak per...  Kitorang keluar dari petrosains dalam pkl 3.30 ptg... terus balik.. tak berjalan pun kat KLCC tuh... Balik singgah Petrol Pump je untuk solat Zohor kejap.. then sampai rumah dalam 4.45 mcm tuh... penat ya ampun.. hahahhaha.. so tertunailah hajat si bujang tu nak ke Petrosains..

Note Mama AqilahNaufal : 4 hari koo nak siapkan entry nih.... 4 hari occay bukan 4 jam!!! hahahaha... kenapalah melemau sangat... tapi bila fikirkan... ni kenangan utk2 anak2 dah besar nanti.. lap peluh siapkan jugak entry nih.. padahal tak banyak bebel gambar je lebih... hadoilaa....

Thursday, March 23, 2017

Puding Roti...

Tiba-tiba update blog puding roti with custard...
Hahahahha.... nampak sangat lemau benor nak update blog...
Teramat lemau... just ronda2 mcm tu je kat blog2 kawan2...
Baca... then log out... hajat hati nak update blog sendiri...
Tapi tak ter klik button new post.. nampak sangat lemaunya kan...
Kat rumah memang tak sempat nak bukak blog... memang tak sempat langsung...
(eh ya ke tak sempat... mlm pkl 10 dah pengsan ngan budak2)



Puding roti ni ntah bila buatnya tak ingat dah...
Tapi sebab kegemaran dan feberet...
Selalu jugakla buat...
Budak2 ada time suka roti..
Ada time roti lebih berlambak2 nak sampai expired date...
So... gigih saya memuding... utk tekak sendiri kekekekke...


Ni rupa sebelum di bakar...
lepas bakar.. panas2 makan pun sedap..
Sejuk2 pun sedap....
Saya suka sejukkkk.....
Cuti sekolah korang bawak anak2 ke mana...?
Kami sekeluarga baru balik dari kg...
3 hari di kg... aman damai... hilang stress...
Tak perlu fikir apapun.... seronoknyee.......
Budak2 pun tak nak balik bila kat kg...
Alahai anak2.... yerla seronok agaknye kat kg...
Bebas ke sana sini... tak de sapa nak larang...
Nak kejar ayam ke.. nak ke rumah sedara mara..
Korang pegilah sendiri... tak perlu pengawasan kita...
Sebab rumah dekat2 jek.... itu yg diorang suka gamaknye....
Cuti seminggu.. tak bawak anak ke mana2 pun...
Tunggulah cuti bulan 5 nanti... boleh nak bawak jejauh sikit kot...
Happy skol holiday korang.....